Politica bagaje Blue Air

GREUTATEA BAGAJULUI
 
8.1.1 Fiecare pasager are dreptul la maxim patru piese de bagaj de cala cu dimensiunile maxime de 100x80x30 cm. 
Bagajul de cala va fi taxat in functie de perioada de calatorie, astfel:
- in High Season (7 Iunie - 22 Septembrie si 14 Decembrie - 20 Ianuarie) taxa va fi de 20 euro/ pasager/ segment zbor;
- in Low Season (21 Ianuarie - 6 Iunie si 23 Septembrie - 13 Decembrie) taxa va fi de 17 Euro/ pasager/ segment zbor.
 
Taxa pentru bagajul de cala achizitionat la aeroport in cadrul formalitatilor de check-in/ticketing este de 40 euro/bagaj/segment de zbor. Biroul de ticketing din Aeroportul Henri Coanda (Otopeni) percepe o taxa de procesare de 4 euro care se adauga tarifului mentionat anterior. 
Greutatea maxim admisa a unei piese de bagaj de cala este de 32 kg. Greutatea pieselor de bagaj de cala nu poate fi cumulata intre doi sau mai multi pasageri.
Pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (Infanti) se accepta gratuit un bagaj de cala de pana la 32 kg. In cazul in care pentru infant se aduce un carucior, alcatuit din una sau mai multe piese, acesta va fi considerat bagaj de cala, iar orice alt bagaj al acestuia va fi taxat conform conditiilor de calatorie pentru bagajul unui adult.
 
8.1.2 Putem refuza transportul oricarui bagaj care depaseste greutatea maxim admisa pe metru patrat in calele avionului, care este nesigurantat,prost ambalat sau nu respecta termenii si conditiile referitoare la transportul bagajelor.
 
8.2.1 Bicicletele sunt acceptate la transport numai ca bagaj de cala in schimbul unei taxe de 25EUR/bucata/segment de zbor.
 
8.2.2 Pentru transportul echipamentului sportiv de golf, schi, schi nautic care nu depaseste greutatea de 32kg, se percepe o taxa 30 EUR/ pasager/ segment de zbor.   Acesta necesita ambalare in husa corespunzatoare pentru transportul cu avionul.
 
8.3 OBIECTE CARE NU SE ACCEPTA IN BAGAJ
 
8.3.1 Nu trebuie sa introduceti in bagajele dumneavoastra:
 
8.3.1.1 Obiecte care ar putea pune in pericol siguranta aeronavei sau a pasagerilor, cele specificate in Instructiunile Tehnice pentru Transportul Aerian ale Bunurilor Periculoase emise de Organizatia Aviatiei Civile Internationale (OACI) si in cele ale Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA) precum si in reglementarile noastre (mai multe detalii puteti cere de la noi).
 
8.3.1.2 Obiecte care sunt interzise pentru transport prin legile, regulile, ordinele in vigoare ale oricarui stat in/din care calatoriti.
 
8.3.1.3 Obiectele care sunt considerate de noi periculoase, datorita formei, volumului sau greutatii.Informatii despre obiectele care nu sunt acceptate va pot fi oferite la cerere.
 
8.3.1.4 Materiale radioactive
 
8.3.1.5 Armele si armele de foc, munitie, altele decat cele pentru vanatoare sau sport.Exceptie de la aceasta regula fac:
 
8.3.1.5(a)Armele si armele de foc si munitie pentru vanatoare sau tir sportiv care pot fi transportate numai ca Bagaje de Cala in conformitate cu Regulile noastre de Transport. Acestea trebuie sa fie desfacute in partile componenete si impachetate corespunzator separate de munitia aferenta. Transportul munitiei se face conform Regulilor pentru Transportul Bunurilor Periculoase ale ICAO si IATA. Armele si munitia trebuie declarate la check-in.
 
8.3.1.5(b) Armele de panoplie, spade, pumnale si alte obiecte similare care pot fi transportate numai ca Bagaj de Cala in conformitate cu Regulile noastre de Transport. Acestea trebuie declarate la check-in.
 
8.3.1.5(c) Cutitele de uz casnic si alte obiecte similare transportate numai ca Bagaj de Cala in conformitate cu Regulile noastre de Transport. Aceste obiecte trebuie declarate la check-in.
 
8.3.2 Nu trebuie sa introduceti in Bagajul de Cala bani, bijuterii, metale pretioase, laptop, obiecte electronice personale, documente importante, acte, pasapoarte sau alte documente de identitate. Nerespectarea acestei recomandari ne exonereaza de responsabilitate pentru pierderea, deteriorarea sau distrugerea obiectelor mentionate, produsa in timpul manipularii sau transportului.
 
8.4 BAGAJUL DE CALA
 
8.4.1 Cand Bagajul dumneavoastra de Cala va fi predat la check-in, el va intra in custodia noastra si vom emite o Eticheta de Identificare.Va recomandam ca pe Bagajul de Cala sa inscriptionati numele, adresa dumneavoastra si un mumar de telefon la care puteti fi contactat.
 
8.4.2 Bagajul de Cala va fi transportat cu aceeasi aeronava ca si dumneavoastra.Daca acest lucru nu va fi posibil din motive independente de vointa noastra,avem obligatia sa il transportam pana la destinatia dumneavoastra care este inscrisa pe biletul electronic, intr-un interval de timp cit mai scurt posibil.
 
8.4.3 Aeroportul Catania si Aeroportul Napoli percep o taxa de agentie de 8 euro, respectiv 5 euro, pentru incasarea taxei de bagaj. Taxa de bagaj poate fi achitata in oricare dintre agentiile Blue Air.
 
8.5 BAGAJUL DE MANA
 
8.5.1 Ave?i dreptul la un singur bagaj de mana care nu poate depasi 10 Kg si dimensiunile 55 cm x 40 cm x 20 cm. Dimensiunile bagajului includ toate accesoriile acestuia (roti, manere, buzunare exterioare etc).
 
Pentru fiecare pasager va fi acceptata o singura piesa ca bagaj de mana. Infantul nu poate avea bagaj de mana, dar beneficiaza de avantajele prevazute la articolul 8.1.1.
Poseta/borseta si aparatura electronica (aparat foto, laptop, ipad, etc.) trebuie introduse in acest bagaj. Exceptie fac produsele cumparate din magazinele Duty Free din aeroport care vor fi prezentate la imbarcare si vor fi acceptate separat.
 
8.5.2 Instrumentele muzicale care nu pot fi considerate periculoase, pot fi transportate ca bagaj de mana, daca respecta prevederile articolului 8.5.1.
 
Pentru transportul in cabina aeronavei a unui instrument muzical care nu se incadreaza in dimensiunile si/sau greutatea prevazute la articolul 8.5.1 dar se ?ncadreaza la articolul 8.1.1, pasagerul va trebui sa achite contravaloarea unui loc suplimentar daca locul este neocupat.
 
8.5.3 In cazul in care un pasager se prezinta la poarta de imbarcare cu un bagaj care nu se incadreaza in dimensiunile si greutatea specificate la articolul 8.5.1, pasagerul va trebui sa achite o taxa de procesare in regim de urgenta a bagajului in valoare de 250 RON, 55 € sau 55 £ per bagaj/pasager/segment de zbor.
 
Bagajul procesat in regim de urgenta va fi preluat si transportat ca bagaj de cala.
 
8.5.4 Pentru indeplinirea conditiilor de calatorie inainte de imbarcare, fiecare pasager are obligatia de a cantari bagajul de mana si de a demonstra ca acesta intra in dispozitivele pentru verificare dimensionala. Personalul de check-in/imbarcare din aeroport are dreptul si obligatia de a verifica atat vizual, cat si prin masurare si cantarire bagajele pasagerilor pentru respectarea intocmai a regulilor stabilite pentru bagajul de mana.
 
In caz de dubiu, are prioritate incadrarea in limita de greutate, fata de respectarea dimensiunilor geometrice. Rezultatul cantaririi se rotunjeste, in avantajul pasagerului, la numarul mai mic de kilograme.
 
8.5.5 Ne rezervam dreptul de a refuza transportul oricarui bagaj de mana care nu indeplineste conditiile de la articolele 8.5.1 si pentru care pasagerul nu indeplineste conditiile mentionate la articolul 8.5.3.
 
Pasagerilor care nu se conformeaza regulilor stabilite pentru bagajul de mana li se poate refuza imbarcarea daca nu accepta ca bagajul respectiv sa fie depus in cala aeronavei.
 
Compania Blue Air nu este raspunzatoare pentru daunele cauzate pasagerului de refuzul acestuia de a respecta aceste conditii de imbarcare.
 
8.6 COLECTAREA SI LIVRAREA BAGAJULUI DE CALA
 
8.6.1 Trebuie sa va colectati Bagajul de Cala in momentul in care ati ajuns la destinatie. Daca nu il luati intr-o perioada rezonabila de timp, el este preluat in custodia noastra si va putem percepe o taxa de depozitare. Daca nu este reclamat si colectat in decursul unei luni de zile de la data in care este adus la destinatie, putem sa dispunem de el in orice mod fara a avea vreo responsabilitate materiala fata de dumneavoastra.
 
8.6.2 Doar propietarul Bagajului de Cala si al etichetei de Identificare are dreptul de a-l colecta.
 
8.6.3 Bagajul de Cala intrat in custodia noastra nu va fi predat decit proprietarului in urma prezentarii Etichetei de Identificare sau oricarei persoane imputernicita legal.
 
8.7 ANIMALE VII
 
8.7.1 In cabina de pasageri se accepta transportul animalelor vii de mici dimensiuni din clasa PET (animal de companie + cusca, totalul fiind de maxim 6kg) ciini sau pisici, in custi speciale, cu obligatia proprietarului de a tine cusca in brate sau sub scaunul din fata pe durata zborului. In acest caz transportul se face contra unei taxe de 35 EUR/ animal/ segment de zbor daca biletul / SSR-ul este achizitionat de pe website-ul Blue Air si contra unei taxe de 50 EUR/ animal/ segment de zbor daca acest serviciu este achizitionat prin Departamentul Reservation and Customer Service sau in aeroport.
 
8.7.2 In cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie, ciini sau pisici, in custi standardizate in conformitate cu reglementarile IATA, dar nu mai mult de trei pe un zbor. Transportul se poate face contra cost, la tariful de 75 EUR/animal/ segment de zbor  aplicabil la greutatea bruta (cusca plus animal) daca biletul este achizitionat de pe website-ul Blue Air si 100 EUR/ animal/ segment de zbor daca serviciul este achizitionat prin Departamentul Reservation and Customer Service sau in aeroport. Animalul transportat + cusca nu trebuie sa depaseasca impreuna 32KG.
 
8.7.3 Atat in cabina de pasageri, cat si in cala de bagaje pot fi transportati numai caini si pisici si numai in conditiile mentionate in articolele capitolului 8.7.
 
8.7.4 Pentru a calatori cu animalul de companie intr-un stat membru al UE, animalele vii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba un microcip implantat sub piele;
- sa aiba carnet de sanatate;
- vaccinul antirabic sa fie valabil;
- sa aiba pasaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar.
 
8.7.5 Pe zborurile catre Marea Britanie nu se accepta transportul animalelor vii, nici in cabina de pasageri, nici in cala de bagaje.
Incepand cu 1 ianuarie 2012, pentru zborurile catre si din Irlanda se accepta transportul animalelor vii (caini si pisici) in conditiile stipulate mai sus (articolele 8.7.1, 8.7.2 si 8.7.3), la care se aplica si reglementarile disponibile aici.
 
8.7.6   Pentru persoanele care calatoresc insotite de animalul de companie in cabina, alocarea locurilor se face pe penultimul rand, pentru a nu se crea nici un disconfort celorlalti pasageri.
 
8.8 RAMASITELE UMANE
 
8.8.1 Ramasitele umane nu sunt acceptate pentru transport pe zborurile de pasageri pentru nici o destinatie.
8.8.2 Transportul urnelor funerare este posibil pe baza unui aranjament prealabil.
 
8.9 ARME SI MUNITIE
 
8.9.1 Pentru a putea transporta o arma trebuie sa aveti un permis port-arma. Aceasta va fi introdusa in bagajul de cala, dezarmata, cu munitia ambalata separat.
8.9.2. Taxa pentru transportarea unei arme este de 60 EUR/ bucata/ segment de zbor, platibila online sau la imbarcare ca Serviciu Special.

6.i CHECK-IN ONLINE
Incepand cu data de 1 iulie 2010 Blue Air introduce serviciul de check-in online. Acest serviciu este disponibil pentru toate zborurile cu plecare din Bucuresti, Sibiu, Bacau, Barcelona, Nisa, Larnaca, Malaga, Valencia, Paris Beauvais, Bruxelles, Roma, Milano (Bergamo), Torino (Cuneo).
 
Pentru cursele cu plecare din Milano-Bergamo (Aeroport Orio al Serio): Pasagerii care calatoresc in grupuri organizate, care sunt in stand-by sau pe lista de asteptare (waitlisted) nu pot realiza check-in online. Pasagerii trebuie sa detina un bilet pe segmentul pe care calatoresc sau, daca este vorba de un zbor multi-sector, biletul trebuie sa fie pentru zbor Blue Air.
 
Din cauza cerintelor suplimentare de securitate, serviciul de check-in online nu este disponibil pentru cursele catre/din Marea Britanie si Portugalia; in acest caz check-inul se efectueaza in aeroport si este gratuit.
 
Pasagerii cu varsta mai mica de 18 ani nu pot efectua check-in online, cu exceptia cazului in care sunt insotiti de un adult. 
 
Serviciul de check-in online este gratuit si presupune tiparirea de catre pasager a cartii de imbarcare care va fi prezentata impreuna cu documentele de calatorie la poarta de imbarcare, politia de frontiera si controlul de securitate. 
 
Taxa pentru check-in-ul efectuat in aeroport este de 5 EUR in cazul in care serviciul este cumparat la momentul rezervarii, din punctele proprii de vanzare, agentii partenere, prin intermediul Call Center-ului, sau adaugata ulterior prin intermediul website-ului nostru si 10 EUR daca este achizitionata din aeroport.
Aceasta taxa este valabila numai pentru zborurile cu plecare din Bucuresti, Sibiu, Bacau, Barcelona, Nisa, Larnaca, Malaga, Valencia, Paris Beauvais, Bruxelles, Roma, Milano (Bergamo), Torino (Cuneo).
 
Biroul de ticketing din Aeroportul Henri Coanda (Otopeni) percepe o taxa de procesare de 4 euro care se adauga tarifului mentionat anterior.
 
Incepand cu 1 august 2012, serviciul de check-in online este disponibil cu maximum 14 zile inainte de data plecarii si cu pana la 4 ore inainte de plecare. In cazul in care aveti bagaj de cala, va trebui sa va prezentati cu minim 90 de minute inainte de decolare la ghiseele special marcate din aeroporturi pentru inregistrarea bagajelor.
In cazul in care nu aveti bagaj de cala trebuie sa va prezentati la poarta de imbarcare cu minim 60 minute inainte de ora de decolare, avand cartile de imbarcare tiparite in urma procesului de check-in sau check-in online.
Pasagerul isi asuma raspunderea pentru nerespectarea acestor intervale de timp, putand fi refuzat la imbarcare. Compania Blue Air nu va rambursa biletul pasagerului si nici nu va acorda altfel de compensatii celor care nu respecta regulile mai sus mentionate.
 
IMPORTANT! Dupa finalizarea procesului de check-in online nu mai sunt permise modificari de nume sau de data, sau adaugarea online a oricaror altor servicii asupra biletului.
Procesul de check-in online presupune ca dumneavoastra sa acceptati atribuirea aleatorie, in mod gratuit a unui loc in avion. Daca doriti sa va alegeti un loc anume aveti aceasta posibilitate inainte de emiterea cartilor de imbarcare, platind taxele aferente.